Geld en zo

Alle informatie die van belang kan zijn over geldzaken vind je hier. We lichten leningen en hypotheken toe, doen uit de doeken welke spaarvormen en beleggingsfondsen er zijn en laten je de risico’s van geld zien.

Hypotheek afsluiten
Een huis is erg duur. Omdat veel mensen niet in staat zijn uit eigen zak een huis te bekostigen, sluiten ze een hypotheek af. Een hypotheek is in feite een lening, die het bedrag leent om de kosten van een woning te dekken. Gedurende een looptijd van meestal dertig jaar wordt de lening afgelost. Maandelijks betaal je een deel aflossing en een deel rente. De rente is winst voor de bank. Er zijn verschillende hypotheken te vinden. Op deze website bieden we je een onafhankelijk overzicht aan. Zo kun je van tevoren besluiten welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Wanneer je vragen hebt, kun je altijd terecht bij een adviseur.

Verstandig sparen
Je geld sparen is doorgaans een handige keuze. Echter, wanneer je veel spaargeld hebt, zul je hier ook jaarlijks een percentage belasting over moeten betalen. Wat dat betreft zou je kunnen kijken welke spaarvorm een goede optie is. Banken willen graag dat je bij hen komt sparen, want zij beleggen jouw spaargeld om er winst uit te halen. Het is goed om dit te beseffen. Er zijn verschillende spaarvormen, zoals het spaardeposito (met een vaste rente en looptijd) en een vrije of niet vrije opneembare spaarrekening. Bij de bank kunnen ze je hier nog veel meer over vertellen.

Voorkom beleggingsfraude
Beleggingsfraude komt steeds vaker terug. De fiscale recherche kent geen genade en wie beleggingsfraude pleegt, zal daarvoor opdraaien. De straffen zijn niet mis. Hoge boetes en in veel gevallen gevangenisstraffen voor mensen die willens en wetens frauderen. Onder beleggingsfraude wordt onder meer verstaan dat je handelt in aandelen met voorkennis. Dan weet je van tevoren wat een bepaald aandeel gaat doen en zorg je dat je het in handen krijgt, of juist verkoopt. Zorg dat je weet waar je mee bezig bent als je belegt. Vraag om advies bij beleggers en begin met een beleggingsfonds dat door een extern persoon wordt begeleid. Zo weet je zeker dat je niet eindverantwoordelijk bent.

Financiƫle bijsluiter
Bij veel producten zit tegenwoordig een financiĆ«le bijsluiter. Daarmee wordt voorzien in eerlijke en oprechte informatie. Omdat leningen, hypotheken, spaarvormen en beleggingen vaak mooi verteld worden, maar ze je ook veel geld kunnen kosten, is besloten dat geldzaken duidelijker moeten worden. Via de bijsluiter kun je precies zien wat een product doet en wat de risico’s voor jou kunnen zijn. Ook wordt aangegeven of de risico’s van een product klein of groot zijn. Zo ben je van tevoren gewaarschuwd voor de effecten.